Kloosters

Benedictijnen Doetinchem

Het stiltecentrum is gevestigd in de voormalige boerderij van de Sint Willibrordsabdij. In de abdij leven de broeders vanuit de Benedictijnse spiritualiteit.
In het stiltecentrum waar we de ruimte huren in het gedeelte de Hooischuur, maken we gebruik van een grote vergaderruimte en een grote meditatieruimte annex kapel. De liturgische vieringen zijn in de kerk van de broeders.
Alle kamers beschikken over een eigen douche en toilet.
De maaltijden zijn vegetarisch, er is geen mogelijkheid voor aanpassingen voor diëten.

Adres: Abdijlaan 1, 7004 JL Doetinchem. Tel. 0315- 298268
Site: Confessio et Pulchritudo
Route: met de trein en bus neem je vanaf het busstation Doetinchem, gelegen naast het treinstation, bus 74 richting Enschede/Groenlo.
Voor het kasteel stap je uit bij de halte ‘Kasteel Slangenburg’, recht voor het kasteel (waarschuw de chauffeur zo nodig). Vanaf daar loop je in ongeveer 25 minuten via het fietspad naast de Varsseveldseweg in oostelijke richting (je laat het kasteel links-achter je, je loopt achter de bus aan). Volg de bordjes ‘Abdij’. Het is mogelijk om van te voren een regiotaxi te bellen op station Doetinchem.
Met de auto: Vanaf Utrecht volg je de A12 richting Arnhem. Nabij Arnhem blijf je de A12 volgen, richting Oberhausen. Je verlaat de A12 bij knooppunt Ouddijk, richting Doetinchem. Je kunt Doetinchem vermijden en de A18 volgen tot aan Varsseveld. Aan het eind van de A18 ga je linksaf richting Westendorp. Enkele kilometers voorbij het dorpje Westendorp maakt de weg een scherpe bocht naar links en in de volgende bocht naar rechts bevindt zich links de inrit naar de abdij, de Abdijlaan.

Trappistin­nen Brecht

Dit klooster van de trappistinnen ligt vlak over de grens in België. De abdij werd in 1950 gesticht en bestaat nu uit circa 25 zusters. Het is een contemplatieve orde. De liturgie is vergelijkbaar met die van de zusters in Arnhem. Je kunt meedoen bij de belangrijkste gebedstijden (Lauden, Eucharistie, Vespers en Completen). De abdij ligt landelijk, daarom zijn er goed wandelingen te maken buiten de muren van het klooster.

Adres: Abdijlaan 9, 2960 Brecht, België, telefoon +32 (0)3 313 43 54
Site: Trappistinnen Brecht
Route: Met de trein rechtstreeks vanuit Breda-Prinsenbeek (vertrek 13.16 uur; aankomst 14.00 uur) of via Antwerpen (vertrek om 13.45 uur van spoor 22) naar Brecht (Noorderkempen). Die komt daar aan om 13.59 uur op spoor 1. Als je dit vóór de retraite laat weten, kun je daar opgehaald worden. Met de auto: A16/E19 Breda – Antwerpen. Brecht ligt nog voor Antwerpen, afrit 3. Een uitvoerige routebeschrijving zal van tevoren toegestuurd worden.

Clarissen Megen

Het klooster van de clarissen stamt uit 1721, en is het oudste clarissenklooster van Nederland. Het ademt de geest van Franciscus en Clara van Assisi, middeleeuwse heiligen die leefden vanuit de inspiratie van het evangelie. Er is een apart gastenverblijf. De maaltijden worden samen met de zusters genoten, in stilte. Vijf maal daags kunnen we ons voegen in het ritme van het getijdengebed.

Adres: Clarastraat 2, 5366 AK Megen, gemeente Oss, telefoon 0412-462.314
Site: Clarissen in Megen
Route: Er is een treinverbinding met Oss, en van daaruit de buurtbus (behalve op zondag) of de regiotaxi

Minderbroe­ders Megen

Het klooster van de minderbroeders franciscanen stamt uit de tweede helft van de zeventiende eeuw en ademt de geest van Franciscus van Assisi (±1182-1226). We hebben een kamer tussen de broeders, en zijn viermaal daags welkom bij hun Getijdengebed. Ook zitten we met hen aan dezelfde tafel. Tijdens het middagmaal kunnen we met hen van gedachten wisselen. De overige maaltijden kunnen in stilte genuttigd worden. We zullen een enkele keer samen met de broeders een dienst bij de zusters clarissen meemaken.

Adres: Minderbroedersklooster, Kloosterstraat 6, 5366 BH Megen, gemeente Oss, 0412-465.770.
Site: Franciscanen in Megen
Route: Er is een treinverbinding met Oss, en van daaruit de buurtbus (behalve op zondag) of de regiotaxi.

Praktische verschillen tussen de kloosters:

Megen, 
clarissen

eenvoudige kamer met wastafel
aparte gastentuin
geen kamers beneden
geen rolstoelgebruikers
alleen vegetarisch
apart gastenverblijf

Megen, 
franciscanen

eenvoudige kamer met wastafel
met tuin (Hof van lof)
geen kamers beneden
geen rolstoelgebruikers
keuze voor vegetarisch
meeleefmodel tussen de broeders (minder stilte)

Brecht, 
trappistinnen

eenvoudige kamer met wastafel
met tuin
enkele kamers beneden
geen rolstoelgebruikers
keuze voor vegetarisch
apart gastenverblijf

Doetinchem, 
benedictijnen

kamer met douche en toilet
keuze voor vegetarisch
apart gastenverblijf
meditatieruimtes

Goed om te weten

 • We verwachten dat je zoveel mogelijk meedoet met het kloosterritme van gebeden.
 • Er zijn alleen eenpersoons kamers.
 • Wie zich opgeeft voor vegetarisch eten, wordt geacht de gehele week vegetarisch te eten.
 • Medisch noodzakelijke diëten dienen bij de inschrijving aangegeven te worden; daarover zal zo nodig contact met je worden opgenomen.
 • Geen enkel klooster heeft een lift.
 • In de kloosters mag binnen niet gerookt worden.

Meenemen

 • je eigen linnenpakket (sloop, onderlaken, dekbedhoes, handdoeken, washandjes). Bij uitzondering kan een linnenpakket worden gehuurd.
  N.B. In Doetinchem is het linnenpakket bij de prijs inbegrepen.
 • je eigen bijbel, al ligt op alle kamers een bijbel die gebruikt mag worden.
 • een potlood, pen en een schrift of notitieblok om aantekeningen te maken, eventueel ook tekenpapier.
 • (in voor- en najaar) een warme trui, want in kloosters is het soms wat kil.
 • een wekker als je niet uit jezelf wakker wordt.