Roos van Jericho, een symbool

Een symbool

De Roos van Jericho kan als symbool gebruikt worden in heel verschillende situaties. Zelf gebruik ik haar graag in de Advent waarin ik ontvankelijk wil zijn voor datgene wat er in mij opnieuw geboren mag worden. In de voorjaarsretraite, die bijna altijd in de veertigdagentijd valt, gebruiken we de roos van Jericho ook als symbool. Symbool van sterven en opnieuw gaan leven.

Niet iedereen kent dit kleine plantje. Het ziet er uit als een klein bruinachtig bolletje met nogal een armzalig uiterlijk. Als je het in de hand houdt voel je hoe dor het is, in elkaar gekropen om nooit meer tot leven te kunnen komen. Zo lijkt het. Aan de onderkant zitten kwetsbare worteltjes, die snel afbreken.


280px-selaginella_lepidophylla_trocken

Levenloos dus, maar als we naar de bijnaam van dit plantje luisteren krijgen we weer hoop. Deze roos wordt opstandingsroos genoemd. En inderdaad: Als je het plantje op water legt, gaat het zich ontvouwen. In een ongelooflijk korte tijd heeft het al zijn takjes wijd uitgespreid. Als je erbij blijft zitten zie je de takjes openspringen, je blijft geboeid kijken.

Eigenlijk is dit niet de originele Roos van Jericho, maar de valse (Selaginella lepidophylla), die veel op de echte lijkt. Dit alles kunnen we lezen op meerdere sites van internet, soms ook met tegengestelde meningen. Volgens een van de sites ligt de oorsprong in een heel ver verleden. Ten tijde van de dinosaurussen zouden de voorouders van deze plant er al zijn geweest, som wel tientallen meters hoog.

Hoe het ook zij, het is een wonderlijk gebeuren. Het plantje komt in de woestijn voor. De windvlagen verplaatsen de roos van her naar der, totdat deze een keer bij een oase komt. Als de worteltjes dan het water vinden, strekt het plantje zich snel naar alle kanten uit, maar o wee als de wind het plantje opnieuw meeneemt, het vocht zal dan snel verdampen en de ‘roos’ kruipt weer terug in de oude vorm, is weer het kleine bruine bolletje. Maar dit is niet het einde van de ‘roos’. Dit proces kan zich vele, vele keren herhalen.

Weer een andere site meldt: De Valse Roos van Jericho is niet alleen ongewoon qua bloeisnelheid, de plant is bijna niet kapot te krijgen. Dit doorlopende proces van pseudo-verdorren en -bloeien kan honderden jaren lang herhaald worden, de roos kan wel 50 jaar zonder water. Mét water is een ander verhaal. Na acht dagen water te hebben gehad begint de plant te sputteren en levensmoe te worden.

Ervaring met dit symbool

Zelf ontving ik een dergelijk plantje van vrienden na het plotseling overlijden van mijn man. Er was een korte tekst bijgevoegd.

Ik heb het voorzichtig op water gelegd. Het ging tot mijn verrassing werkelijk open, maar open kon het niet blijven, want na een aantal dagen ging het schimmelen. Ik moest toelaten dat het zich weer sloot. Dit was wel heel symbolisch. Hoe kon ik na de voorbije gebeurtenissen ook open blijven? Sterven en verrijzen zijn processen die zich herhalen in onszelf, zolang we leven. Er zijn periodes waarin je dor bent en je ‘dood’ voelt. Dagen waarop het allemaal niet lukken wil, we zien het soms niet meer zitten. Maar altijd weer komt er een keerpunt. Niets blijft wat het is, het leven zelf brengt de verandering. Soms weet je helemaal niet hoe het komt dat het ineens weer beter gaat. De verandering kan komen door invloeden van buitenaf, andere keren ontstaat ze van binnenuit.

En mocht je willen zien of deze roos van Jericho ook echt is opengegaan, kijk dan op de pagina ‘Verzamelde gedichten’ bij het gedicht Roos van Jericho.

Ricky Rieter

Aanvullende opmerking
Er is ons al enkele keren gevraagd waar een Roos van Jericho te koop is. Een duidelijk antwoord kunnen we er niet op geven. We hebben wat tips ontvangen van mensen die een verkoopadres vonden:

Op 18 februari 2009: in een spirituele winkel in Amersfoort.
Op 25 februari 2009: in Amsterdam op de bloemenmarkt.
Zelf : op een markt in Den Haag.
Anderen berichten: gewoon bij een bloemist.
Op 1 oktober 2011: bij Baltus in Vaassen (per drie tegelijk).
O
p 21 november 2011: In Groningen op de Vismarkt, in de buurt van Xenos.
Op 10 maart 2012: in België door het postorderbedrijf Unigro. Homepagina >TUIN, BRICO EN VRIJETIJD>tuin>tuindeco.
Op 4 april 2012: voor 4,95 bij Large.nl
Ook bij: http://tuinzaden.eu/nl/tuinkadootjes/600201-tuinkadootjes-roos-van-jericho.html

Waarschijnlijk is dit artikel inmiddels zo bekend geworden dat er in ieders omgeving wel een bloemist of marktverkoper is die dit verkoopt of kent.

Boek en roos
Op 4 december 2013 ontvingen we een tip over een nieuw verschenen bijzonder boek: De roos van Jericho-Evlex, Francisco Martos. Het boek is samen met de roos te bestellen bij de uitgever, hoewel het prijsverschil tussen het boek en de roos samen, of het boek alleen, niet vermeld is. Ook bij een gewone boekhandelaar is het boek te bestellen. Wijzelf hebben het niet gelezen, kunnen er niet over oordelen. Zie voor alle informatie over prijs en uitgever: De roos van Jericho.