Thuisretraite

 

Wanneer je niet deelneemt aan een van onze retraites in een klooster, kun je zelfstandig thuis, op welk moment dan ook, in een eigen gekozen vorm, een retraite houden. We denken niet dat het ideaal is, want je mist natuurlijk de afzondering en echte stilte van het klooster en je voert geen begeleidingsgesprekken.

Een thuisretraite is ook niet zo gemakkelijk als het misschien lijkt. Als je in dezelfde omgeving blijft als altijd, zal die omgeving immers aan je blijven trekken. De telefoon zal overgaan, er komt bezoek, de televisie lokt of huisgenoten hebben je nodig. Er zijn veel afleidende omstandigheden. Om dan zelf dagelijks tijd ervoor in te ruimen vraagt nogal wat discipline. Of het gaat lukken heeft voor een groot deel met eigen motivatie te maken, met eigen verlangen, met eigen prioriteiten.

We geven je op deze plaats enkele tips hoe je, zonder onze specifieke handreikingen, je retraite zelf vorm zou kunnen geven.

Suggesties voor een thuisretraite

Bepaal van te voren van wanneer tot wanneer

Bepaal van te voren van wanneer tot wanneer je retraite houdt. Anders verlies je gemakkelijk de moed als het een dag tegenvalt. Zeg ook tegen je kennissen dat je deze dagen liever niet gestoord wordt.

Geef cachet aan elke retraitedag

Probeer elke dag minstens een kwartier buiten te zijn. Misschien kun je naar je werk lopen (als je in die tijd gewoon moet werken) of maak je bijvoorbeeld in een pauze een wandeling, alleen.

Zorg voor voldoende stilte. Probeer je zintuigen open te zetten en de stilte in jezelf zo goed mogelijk te bewaren; een week geen tv kijken of krant lezen is al een bijzondere vorm om af te wijken van je normale ritme, en daardoor ruimte te kweken voor je innerlijk.

Als het mogelijk voor je is, zoek dan een plek op waar je deel kunt nemen aan een (Eucharistie-)viering of mee kunt doen met het Getijdengebed van broeders of zusters, of in een kerk. Het getijdengebed is ook te volgen via radio en internet.

Kies tijd en plaats voor afzondering

Kies elke dag minstens voor een of twee keer een halfuur waarin je je kunt afzonderen voor stille tijd, bijvoorbeeld eenmaal in de ochtend en eenmaal ’s avonds. Zoek daarvoor een rustige plek op waar je niet gestoord wordt, een vast hoekje. Je zou er een kaars bij aan kunnen steken, een ikoon neerzetten, een bloemetje erbij, een bijbel, aantekenpapier. De plek zelf zal dan al oproepen tot bezinning.

Alleen in stilstaand water kun je jezelf zien. Chinees spreekwoord

Lees, herlees, overdenk een tekst

Lees in je stille tijd een tekst. Liefst een Bijbeltekst. Bijvoorbeeld een tekst uit de liturgie van de dag. Of zoek een Bijbeltekst op www.willibrordbijbel.nl/.

Lees de tekst enkele malen, totdat er iets is wat je opvalt. Misschien een zin die jou blij maakt, misschien een woord dat jou irriteert, of op een andere manier raakt. Schrijf die zin of dat woord dan op. Denk erover na wat die zin of dat woord je te zeggen heeft. Neem het woord of de zin op in een gebed.

Schrijf iets op

Schrijf elke dag enkele dingen op. Dat kan, zoals gezegd, een tekst zijn die jou treft, of een ervaring, of een gevoel dat opgeroepen is, of een probleem dat jou in de weg zit of een gebed dat in je ontspruit…

Verdere suggesties

We geven nog enkele suggesties. Misschien heb je aan de ene suggestie wel iets, maar aan de andere niet. Laat de suggesties waar je niets aan denkt te hebben gewoon liggen.

Motto

Kies een motto van de retraite: een korte, bemoedigende of aanmoedigende tekst die je als rode draad door de thuisretraite kunt gebruiken. Neem het mee als je overdag met andere dingen bezig bent. Er zijn veel verloren ogenblikken.

Voorbeelden van weekmotto’s uit onze retraites zijn: ‘Luister…’, ‘Spreek toch een enkel woord’, ‘Zie, ik ga iets nieuws verrichten’, en ‘Het is nu het gunstige ogenblik’. Je kunt zo’n motto bijvoorbeeld halen uit een Bijbeltekst die bij de liturgie van de dag hoort.

images-4

Andere teksten

Lees en overweeg elke dag een franciscaanse tekst. Op de website www.franciscaansebeweging.nl staan verschillende teksten van Franciscus en Clara. Ook op onze site kun je uitgewerkte franciscaanse teksten vinden.

Alternatief: lees en overweeg een tekst uit een dagboek. In een religieuze boekhandel is er een grote keus aan geestelijke dagboeken, waarin voor elke dag een thema wordt aangereikt. De website www.bijbelcitaat.be geeft dagelijks een uitgewerkte versie van de liturgische teksten van die dag, met een bijbehorende overdenking en een gebed.

Op onze eigen pagina Teksten van vroegere retraites vind je veel uitgewerkte meditaties.

Kijk of de teksten je wat zeggen. Neem niet te veel hooi op je vork. Misschien heb je wel eens letterlijk gezien dat de helft er dan afvalt. Het langzaam en meditatief lezen van één enkele tekst is waardevoller dan veel teksten lezen. Weet je te beperken en ervaar zelf of het goed voelt. Durf ook gerust een andere weg te gaan, zonder tekst.

Zingen, tekenen, schilderen

Neem een dierbaar lied en overweeg de tekst, zin voor zin. En besluit, als je wilt, je meditatie met het zingen van het lied. Of begin ermee. Of als je dat zelf niet kunt, zet een meditatieve cd op en luister er aandachtig naar voordat je weer overgaat naar de orde van de dag.

Houd je van schilderen of tekenen, dan kan dit ook een goede vorm zijn om iets van je geestelijke weg uit te drukken.
Aan deze lijst is nog van alles toe te voegen, maar de creativiteit die in jezelf ontstaat is veel belangrijker dan welke lijst ook. Luister maar naar je verlangen en je zult de weg vinden om een vruchtbare retraite te houden.

vergeving

Delen

Het kan ook heilzaam zijn om je ervaringen te delen met een vertrouwd en geschikt persoon, iemand die je kan begeleiden op je innerlijke weg. Niet alleen voor deze eigen gekozen retraite, maar als leidraad in je leven met alles waar je mee geconfronteerd wordt.

Of toch ergens op retraite gaan?

Mocht een thuisretraite toch te moeilijk zijn, dan kun je overwegen om eens te kijken of je een keer op locatie onze retraites mee wilt maken. Wil je een andere vorm dan datgene wat wij bieden, dan zijn er veel verschillende mogelijkheden. Bekijk daarvoor retraite.startpagina.nl of retraite.uwpagina.nl.

Er zijn bijvoorbeeld retraites die korter van duur zijn, soms zelfs maar een weekend of een dag, retraites met conferenties, retraites met veel onderlinge communicatie rond bepaalde thema’s, speciale bijbelretraites, retraites met creatieve werkvormen, retraites waarbij je gedeeltelijk meedoet aan het arbeidsproces enzovoort. Het is belangrijk dat je datgene kiest wat bij je hoort. En als je door de bomen het bos niet meer ziet, ga dan te rade bij je innerlijk. Leg het verlangen van je hart neer in je gebed. De weg wordt wel duidelijk.

De retraites die wijzelf aanbieden, profileren zich speciaal

    • door franciscaanse spiritualiteit;
    • door stilte;
    • door dagelijkse begeleidingsgesprekken.
Dit alles vanuit een opgenomen zijn in het ritme en in de sfeer van een klooster.

 

Lees ook het gedicht Stiller dan stil…

dsc00054

Stiller dan stil moet het zijn
in mijn diepste wezen,
maar luider dan luid
is het geraas om mij heen.

Stilte zoek ik
als de grote schat
verborgen in de akker
van mijn eindig bestaan.

Soms als het lawaai
van buiten en binnen loeit
weet ik nauwelijks wie ik ben
en wie ik worden zal.

Als ik dan mijn ogen sluit
en inkeer op een uniek moment,
dan wordt het zacht in mij
en teer en goed en fijn,

dan raak ik even soms
aan dat geheim van
goddelijkheid, verborgen
in mijn eigen ziel.

Dan adem ik dat leven
in en uit, in en uit.
Dan is er enkel ZIJN
en ZIJN en ZIJN in mij.

Dan weet ik weer,
al is het even maar,
dat ik die stilte bén,
dat goddelijk geheim.

Ricky Rieter

Wij wensen ieder toe om de weg naar binnen te vinden, de weg die ons anders naar buiten zal doen treden!