De natuur rond Megen

 

dsc01416

Rond het oude Middeleeuwse stadje Megen kun je heerlijk wandelen. Het open rivierenlandschap is in alle seizoenen mooi. Schapen, ganzen en een verscheidenheid aan vogels trekken de aandacht. Als je in de vroege ochtend wandelt en de zon ziet opkomen word je er vanzelf heel stil van, maar ook overdag kun je genieten van de stille eenvoud van dit oude stadje en van de gemoedelijkheid van de bewoners.

De Maas kronkelt om Megen heen en de dijk omarmt als het ware de bewoners. Er is een voetpad aangelegd dat een ronding maakt met de lijn van de Maas mee. Je kunt je grenzen verleggen door telkens een stukje verder te lopen of op een ander punt te beginnen. De tocht kan je bij het kapelletje van ‘De Moeder van zeven smarten’ brengen.

Je hoeft de deur van het klooster maar uit te gaan en je bent in een mum van tijd al in de wijde ruimte. Ruimte die je innerlijk open maakt en je een groot gevoel van vrijheid kan geven. Op verborgen plekken vind je prachtige oude wilgen, die zich over slootjes buigen.


En als je goed luistert, zo dicht Guido Gezelle ‘spreekt het al een taal dat leeft, ook het lijzigste gefluister taal en teken heeft.’


Als de ziele luistert

spreekt het al een taal dat leeft,

’t lijzigste gefluister

ook een taal en teeken heeft:

blâren van de boomen

kouten met malkaar gezwind,

baren in de stoomen

klappen luide en welgezind,

wind en wee en wolken

wegelen van Gods heiligen voet,

talen en vertolken

’t diep gedoken Woord zoo zoet

als de ziele luistert!

Guido Gezelle

.

Ook dicht bij huis, in de kloostertuin zelf is het goed toeven. De kloostertuin heeft een Hof van Lof, een symbolische bloementuin. Bij Kloosters vind je een link naar Megen.dsc01415

Met dit alles willen we uitspreken dat de innerlijke ruimte ook buiten in de natuur opgezocht kan worden. Er is veel tijd om, al wandelend, meditatief in de buitenlucht te verwerken hetgeen je tijdens een viering of het gesprek of in je eigen stille tijd bewogen heeft.

Ricky Rieter