Retraite-informatie

Wat is een franciscaanse stille retraite met persoonlijke begeleiding?
Retraite / Een stille retraite / Met persoonlijke begeleiding / Franciscaans / Wat de retraite niet is
Waar worden de franciscaanse stille retraites met persoonlijke begeleiding gehouden?
Het minderbroedersklooster te Megen / Het trappistinnenklooster te Arnhem / Het benedictinessenklooster te Oosterhout NB
Begeleiders
Praktische gegevens
Inschrijving, Annuleren via La Verna/
Bijdrage / Data retraites 2015, 2016 / Steunfonds / Roken / Dieet / Meenemen
Nadere informatie over de opzet van de retraites
Gezamenlijke start en einde / Liturgische en franciscaanse teksten / Motto / Vrijheid / Langzaam / Begeleide meditatie
Is zo’n retraite iets voor mij?
Redenen waarom je kunt aarzelen / Misschien is zo’n franciscaanse stille retraite met persoonlijke begeleiding iets voor jou… / Misschien is een andere retraite geschikter… / Thuisretraite
Reacties op gehouden retraites
Ideeën?
Meer informatie

***

Wat is een franciscaanse stille retraite met persoonlijke begeleiding?

Retraite

Retraite betekent: zich terugtrekken. In een retraite trek je je een aantal dagen terug in de stilte om het leven op een andere manier te beleven, zodat je je kunt heroriënteren, nieuwe inspiratie op kunt doen, stil kunt staan bij de rijkdom die je hebt of juist bij de vragen die er diep in je leven.

Terug

Een stille retraite

In een stille retraite is de stilte een middel om dichter bij jezelf en bij God te komen. In deze retraite is het groepsproces niet direct belangrijk. Dat neemt niet weg dat je samen een groep vormt, elkaar regelmatig ziet en indirect ook op elkaar betrokken zult zijn. In stilte bij elkaar zijn tijdens het koffie- en theedrinken en samen de gebedstijden beleven schept een grote verbondenheid. Aan het begin maken we uiteraard wel kennis met elkaar en op het einde zal er ook een vorm van uitwisseling zijn. Verder spreken we elkaar (alleen in Megen) tijdens het middageten.

Terug

Met persoonlijke begeleiding

Iedere retraitant heeft elke dag een gesprek met een van de begeleiders (elke dag met dezelfde begeleider/begeleidster). Dit persoonlijke begeleidingsgesprek is een wezenlijk bestanddeel van de retraite. Het is een hulpmiddel om de retraite zo vruchtbaar mogelijk te laten zijn. Binnen de stilte kan er veel naar boven komen. Je krijgt, binnen de gesprekstijd van maximaal drie kwartier, de gelegenheid om daarover te spreken. De begeleider/ster zal samen met jou zoeken naar de persoonlijke weg waartoe je geroepen bent. Dat gebeurt door te luisteren naar de vreugden en pijnen, de gedachten, de verlangens, de mogelijkheden, de onmogelijkheden, de eventuele weerstanden. Van daaruit kan er mogelijk een tekst gezocht/gevonden worden die bij je situatie past en die in stilte en meditatie een hulpmiddel zou kunnen worden om een stap verder te komen.

Wie de begeleiders zijn in een bepaalde retraite, staat vermeld onder het kopje Retraitetijden. Over de afzonderlijke begeleiders lees je meer op de pagina Team.

Terug

Franciscaans

We zullen dagelijks een eigen themaviering hebben, waarbij we ons vooral laten leiden door woorden en gebeden van Franciscus van Assisi en Clara (Clara is de eerste vrouwelijke volgeling van Franciscus).

Terug

Wat de retraite niet is

De retraite is geen studieweek, maar een week waarin je de diepte ingaat door het stil te maken en tijd vrij te maken voor gebed en overweging, voor de ervaring van de natuur, voor het loslaten van zorgen en plannen. Een week om er TE ZIJN.

Terug

Waar worden de franciscaanse stille retraites met persoonlijke begeleiding gehouden?

De franciscaanse stille retraites met persoonlijke begeleiding worden gehouden op drie locaties: het minderbroedersklooster te Megen, het trappistinnenklooster te Arnhem en het benedictinessenklooster te Oosterhout NB.

Het minderbroedersklooster te Megen

Adres: Minderbroedersklooster, Kloosterstraat 6, 5366 BH Megen, gem. Oss, 0412-465.770.

Het klooster van de minderbroeders franciscanen stamt uit de tweede helft van de zeventiende eeuw en ademt de geest van Franciscus van Assisi (±1182-1226). We hebben een kamer tussen de broeders,klooster fr zijn viermaal daags welkom bij hun Getijdengebed. Ook zitten we met hen aan dezelfde tafel. Tijdens het middagmaal kunnen we met hen van gedachten wisselen. De overige maaltijden kunnen in stilte genuttigd worden. We zullen ook een enkele keer een dienst bij de zusters clarissen meemaken.

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer

Om Megen te bereiken kun je in Oss de buurtbus nemen of de treintaxi of taxi. Op zondag gaat er geen buurtbus.

Verdere gegevens
 • Het oude minderbroedersklooster van Megen heeft zijn beperkingen: het klooster is moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers en er is geen lift. Dit terwijl de kamers op de eerste verdieping zijn. Je moet dus goed trappen kunnen lopen.
 • Alle kamers zijn eenpersoons.
 • Gelieve zelf de lakens mee te brengen. Kan dat echt niet, dan kan men, in Megen, tegen betaling van 6 euro een pakket huren. Handdoeken worden in Megen voor iedereen klaargelegd, ook als men geen lakenpakket huurt.
 • Meer informatie over het klooster van de franciscanen en over Megen en omgeving vind je op: De natuur rond Megen. Zie ook de links naar ‘onze’ retraiteplaatsen in de rechter kolom. Klik bij de link ‘Megen‘ door naar ‘kloosters’.

Terug

Het trappistinnenklooster te Arnhem

Adres: Trappistinnnenklooster Koningsoord, Johannahoeveweg 79, 6816 VG Arnhem, 026-446.48.86.
Van Arjan Broers verscheen hierover het boek ‘Ode aan Gods eenvoud’ (ISBN 978 90 5625 300 4, Valkhof Pers, €12,50).

trappistinnenklooster 200Het trappistinnenklooster (in 2009 in gebruik genomen) ligt op de grens van Arnhem en Oosterbeek, midden in de bossen. Er is daar een apart gastenverblijf. De liturgie is er wat uitgebreider dan bij de franciscanen, maar je bent vrij om een keuze te maken aan welke gebedstijden je deel wilt nemen.

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer en met de auto

Vanaf station Oosterbeek naar Koningsoord is het 20 minuten lopen, inclusief hellingweg. Koffers op wieltjes worden aanbevolen! Als je met de auto komt en een navigatiesysteem gebruikt, geef dan niet als einddoel het trappistinnenklooster aan: dan zou je aan de verkeerde kant van het klooster uitkomen. Geef liever als einddoel ‘Station Oosterbeek’ aan. Volg vanaf dit station de borden die de weg naar het trappistinnenkooster wijzen.

Verdere gegevens
 • Het klooster in Arnhem is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
 • We verblijven in het gastenkwartier. Er zijn kamers op de eerste verdieping maar ook op de begane grond, dus kunnen enkele retraitanten die geen trappen kunnen lopen op een kamer beneden logeren. Geef s.v.p. bij de inschrijving op of je hiervan gebruik moet maken.
 • We gebruiken alleen eenpersoonskamers. Dit geldt ook  voor echtparen/vrienden/of vriendinnen, het is eigen aan deze vorm van individuele retraites. Zo wordt de innerlijke stilte behoed en gewaarborgd.
 • Op elke kamer is er een eigen natte hoek. Gelieve zelf de lakens en handdoeken mee te brengen. Kan dat echt niet, dan kan men tegen betaling van 7,50 euro een pakket met handdoeken en bedlinnen ontvangen.
 • Zie ook bij de links naar ‘onze retraiteplaatsen’ in de rechter kolom (‘Trappistinnen‘).

Terug

Het benedictinessenklooster te Oosterhout NB

Adres: Onze Lieve Vrouwe Abdij, Zandheuvel 90, 4901 HX Oosterhout (Noord-Brabant)
Tel. Gastenhuis: 0162-455 079 (bij voorkeur bellen tussen 11.00 en 12.00 uur).
Voor meer informatie zie www.olvabdijoosterhout.nl.

800px-Oosterhout.Abdijkerk_O.L.Vrouw.17_mei_2009.12-18De Onze Lieve Vrouwe Abdij van Oosterhout werd in het begin van de twintigste eeuw vanuit Frankrijk gesticht. De zusters volgen de regel van Benedictus (ca. 480-547): het gemeenschappelijk koorgebed en de dagelijkse eucharistieviering staan centraal. Van de gasten wordt verwacht dat zij, zoveel als mogelijk, hieraan participeren.
De gastenkamers bevinden zich in een aparte vleugel van het klooster. In de abdijtuin is een ruim gedeelte beschikbaar voor de gasten. De abdij ligt in de ‘heilige driehoek’ van Oosterhout; de oude priorij Sint Catharinadal van de norbertinessen en de Paulusabdij van de gemeenschap Chemin Neuf liggen op loopafstand.

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer en met de auto

Oosterhout is per bus bereikbaar vanuit Breda, Tilburg en Utrecht. De abdij ligt vlak bij een bushalte.
De abdij heeft ruime parkeergelegenheid.

Verdere gegevens
 • Er wordt niet vegetarisch gekookt; wel wordt vlees of vis apart van groenten geserveerd, zodat je zelf kunt kiezen wat je eet. Er is vaak rauwkost bij de maaltijd en fruit is altijd voorhanden. Een dieet op medische indicatie kan worden aangevraagd.
 • De maaltijden zijn in stilte.
 • Gasten wordt verzocht lakens en handdoeken mee te brengen (kussensloop is aanwezig), maar zo nodig kunnen ze deze huren tegen contante betaling.
 • Iedere retraitant krijgt een eigen kamer. Dit hoort bij de opzet van deze individuele retraites en geldt ook voor echtparen/vrienden/vriendinnen. Dit bevordert de innerlijke stilte en het behoeden van het eigen proces.
 • Op één na zijn alle gastenkamers op de eerste etage. Er is geen lift. De douches zijn ook op de eerste etage. Deelname is dus moeilijk voor mensen die geen trappen kunnen lopen.
 • In Oosterhout zelf zijn er, op 15 minuten lopen van de abdij, enkele aan elkaar grenzende parken, erg geschikt voor een langere meditatieve wandeling.
 • Zie ook bij de links naar ‘onze retraiteplaatsen’ in de rechter kolom (Benedictinessen Oosterhout).

Terug

Begeleiders

Momenteel bestaat ons team van begeleiders uit zes personen. Elke retraite wordt begeleid door twee of drie personen. Wie in welke retraite begeleiding geeft, staat op deze pagina vermeld onder het kopje Retraitetijden en ook op de pagina Home.
De afzonderlijke begeleiders m/v stellen zichzelf voor op de pagina Team.

Terug

Praktische gegevens

Inschrijving

Gebruik Inschrijving, Annuleren via La Verna voor de beschrijving van de nieuwe wijze van inschrijving.

Vanaf januari 2016 verlopen de inschrijvingen voor onze retraites via La Verna in Amsterdam.  

Volgorde van je oriëntatie en eventuele inschrijving
Voordat je inschrijft is het belangrijk eerst deze hele pagina rustig door te lezen om te zien of dit het soort retraite is waar je naar op zoek bent. Klik pas op de volgende link als je op zoek was naar dit soort retraite:  http://laverna.nl/activiteit_cat/franciscaanse-stille-retraites. Daar staan onderstaande retraites vermeld. Als er nog plaatsen vrij zijn staat er na de beknopte informatie een inschrijfformulier klaar voor de retraite van je keuze (klikken). Is de retraite volgeboekt, dan verdwijnt het inschrijfformulier voor die retraite. Je kunt dan een van de volgende retraites kiezen. Elke retraite heeft een eigen inschrijfformulier. Je vult het formulier zorgvuldig in. Ook het tweede deel over de motivatie is voor ons heel belangrijk. Via Verzenden komt het ingevulde formulier zowel bij La Verna als bij ons terecht. (Je kunt dus niet meer rechtstreeks bij ons inschrijven)

Je vindt hier op een aparte pagina een beschrijving van de nieuwe manier van inschrijven.

Terug

Data 2016

Kosten A-tarief 425, – , (dit is kostendekkend). B-tarief 295,- voor wie dit te veel is.
Voor beide bedragen is het inschrijfgeld van 75,- euro inbegrepen.

Data 2017

De prijzen zijn wat verhoogd omdat ook de onkosten verhoogd zijn.
Kosten A-tarief 455, – , (dit is kostendekkend). B-tarief 335,- voor wie dit te veel is.
Voor beide bedragen is het inschrijfgeld van 100,- euro inbegrepen.

Voor alle retraites geldt:

 • Men kan alleen voor de hele retraite intekenen (zie Gezamenlijke start en einde).
 • Steeds van maandagmiddag tot zondagmiddag.
 • Aankomst in Megen en in Oosterhout ’s maandags tussen 13.45 en 14.30 uur
 • Aankomst in Arnhem ’s maandags tussen 15.00 en 15.30 uur
 • De retraite eindigt zondags om ±13.45 uur
 • Lees ook onze suggesties rond de mogelijkheid van annuleren, zie de pagina Inschrijven, de alinea Annuleren.
 • Heb je  inhoudelijke vragen? Mail dan naar: info@stilleretraites.nl

Registratie bij La Verna
Ons adressenbestand mogen we, omwille van de bescherming van privé-gegevens niet doorsturen naar La Verna. Op een simpele manier kan dit registratie-probleem opgelost worden. We geven hierbij een link die je aan kunt klikken om je basale gegevens in te vullen.  Het invullen kost nauwelijks tijd. Dit doorgeven van je gegevens is belangrijk, zelfs als je niet direct toe bent aan het houden van een retraite. Wij sturen namelijk meerdere keren per jaar, bijvoorbeeld naar aanleiding van kerkelijke feesten,  een inspiratiegedachte. Daarnaast zijn er soms praktische zaken waarop we je attent willen maken. Deze berichtgeving verloopt dan voortaan via ons adressenbestand bij La Verna. Daaruit volgt dat degenen die niet  bij La Verna geregistreerd zijn, dan ook geen berichten van ons meer kunnen ontvangen. Wil je de berichten niet missen, klik dan op de volgende link:  Registratie bij La Verna. Het zou jammer zijn, als je, onbedoeld, onze berichten zou moeten missen.

La Verna gebruikt overigens jouw gegevens alleen voor onze berichten, tenzij je (in het formulier op hun site) zelf aangeeft dat je ook de nieuwsbrief van La Verna wilt ontvangen.  Stuur ons s.v.p. geen bericht, wij krijgen de actuele lijsten van La Verna.

Terug

Solidariteitsfonds en kostendekking

In het verleden hebben veel mensen een gift gegeven voor ons Solidariteitsfonds ter ondersteuning van retraitanten die de volledige bijdrage voor de retraite niet kunnen betalen. We willen hen allen daar heel hartelijk voor danken. We zijn blij dat door hun giften mensen met een kleinere beurs toch aan retraites kunnen deelnemen.

Mocht je een extra bijdrage willen storten voor dit fonds of voor andere, door ons te maken, onkosten, dan is dat altijd welkom. We werken zonder op winst uit te zijn, maar hebben, doordat we met meerdere begeleiders zijn die uit allerlei hoeken van het land komen, toch veel onkosten, mede reiskosten voor onze teambijeenkomsten. Deze bijeenkomsten zijn belangrijk in verband met de voorbereidingen, zowel praktische als inhoudelijke. Omdat we met zessen zijn is er een goede coördinatie noodzakelijk.

Een te geven gift kan, door de mensen die voor 1 januari 2016 ingeschreven zijn, rechtstreeks op ons rekeningnummer gestort worden tegelijk met de betaling van het restbedrag. Zie boven.

De mensen die na 1 januari via het inschrijfformulier van La Verna ingeschreven zijn hebben op dat formulier een eventuele gift in kunnen vullen.  Dit bedrag zal dan ook door automatische incasso geïnd worden en overgedragen aan de Franciscaanse Stille Retraites. Wij zullen die gift met oprechte dank aannemen.

 Terug

Roken

In de kloosters mag binnen niet gerookt worden.

Terug

Dieet

 • Maaltijden zijn alleen in Arnhem vleesloos (wel vis en zuivel). In Megen kan men zich opgeven voor vleesloos, al of niet wel vis. In Oosterhout kan niet altijd met een vleesloos dieet rekening gehouden worden. Als er dringende medische redenen voor uitzonderingen zijn, neem dan tevoren contact op met de gastenzuster van dit klooster.
 • Diëten dienen bij de inschrijving aangegeven te worden.
 • Wat diëten betreft: vleesloos (al of niet met vis, al of niet met zuivel), zout- en vetarm, is mogelijk zonder het klooster daarover te raadplegen (wel invullen op het inschijfformulier). Als je een ander dieet hebt is het raadzaam om over de mogelijkheid daarvan zo spoedig mogelijk contact op te nemen met het betreffende klooster (minderbroeders: tel. 0412-46.57.70 of franciscanen_megen@hetnet.nl; trappistinnen: 026-446.48.86).
 • We zouden er echter op aan willen dringen niet te zeer een uitzonderlijke positie in te nemen wat eten betreft. Wat voor de gezondheid noodzakelijk is, daar kan van harte voor gezorgd worden, maar al te veel uitzonderingen maken het voor de broeders en zusters wel moeilijk. Het zijn maar zes dagen (in kloosters wordt altijd ’s middags warm gegeten, dus de maandag valt uit).

Terug

Meenemen

 • Neem eventueel je eigen bijbel mee (en franciscaanse bronnen, als je in het bezit ervan bent). In Megen en Arnhem zijn er ook bijbeltjes (sommige met vrij kleine letter) die je tijdens je verblijf kunt gebruiken.
 • Neem ook een schrift mee om aantekeningen te maken, eventueel tekenpapier en kleurtjes als je daar behoefte aan hebt, én (in na- en voorjaar) een warme trui, want in kloosters is het soms wat kil. Verder een wekker voor degenen die niet uit zichzelf wakker worden.

Terug

Nadere informatie over de opzet van de retraites

Gezamenlijke start en einde

Onze retraites hebben aan het begin en het eind een gemeenschappelijk onderdeel. Ook het laatste afrondende deel is belangrijk voor de retraitant, omdat het de voltooiing en de bekrachtiging kan zijn van veel elementen die, naast het persoonlijk proces, ook als groepsgebeuren in die week aan de orde zijn gekomen. De retraitanten zijn namelijk in de stilte zeer verbonden geweest met elkaar. We ervaren het als een breuk in het gemeenschappelijk proces als mensen later komen, tussentijds of eerder weg moeten. Om die reden is het alleen mogelijk om voor de volledige retraite in te schrijven. Eerder weggaan is bij deze vorm van retraite mede storend voor anderen en de retraitant mist ook zelf de voltooiende en rijke momenten die zo belangrijk kunnen zijn en vaak blijvend beklijven. Later komen is op dezelfde manier erg storend.

Terug

Liturgische en franciscaanse teksten

Wij maken gebruik van de liturgische teksten die in de Kerk tijdens deze dagen aangegeven worden. Van daaruit zoeken we in de franciscaanse bronnen naar een aansluiting. Daar Franciscus en Clara het Evangelie, en ook de Bijbel als geheel als uitgangspunt hadden, is die aansluiting meestal gemakkelijk te vinden. Over die aansluiting zal in de themaviering een kort woordje gezegd worden vanuit ons gekozen thema. Verwacht geen conferentie (conferenties zijn er niet in deze vorm van retraite), enkel een korte gedachte, die een aanzet kan zijn om je op de meditatieve weg te zetten. Niet meer dan dat. Misschien zijn er in je persoonlijk proces andere gedachten of overwegingen die meer de aandacht vragen. Wat wij bieden is nooit ‘huiswerk’. Het is puur een handreiking.

Terug

Motto

Elke retraite wordt gedragen door een motto, vaak een keuze uit Schrift of uit de franciscaanse teksten. Een motto kan tijdens de hele retraite een ondergrondse rol spelen. De herhaling van eenzelfde tekst werkt verdiepend. Dit proces wordt nog versterkt als het woord of de tekst op de ademhaling wordt meegenomen. Misschien is het boek ‘Zwerver Christi’, of in een andere uitgave ‘Het verhaal van de Russische pelgrim’ bekend. Een boeiend verhaal over de weg die deze zoeker aflegde met enkel het herhalen van dezelfde woorden. De herhaling is een individueel gebeuren op de eigen stille momenten: in de gebedstijd, maar ook bijvoorbeeld tijdens een wandeling, of als je ergens op moet wachten, of in de stilte van de maaltijden, of als je naar bed gaat, of als je ’s nachts wakker wordt.

Terug

Vrijheid

Iedereen is natuurlijk vrij om zo’n motto wel of niet te gebruiken. Wat dienstbaar is voor de een, hoeft dat niet voor de ander te zijn. In een individuele retraite mag je je eigen weg bewandelen. Ditzelfde geldt voor de dagelijkse Bijbelteksten. Het kan heel vruchtbaar zijn om ze zelf op een eigen moment nog eens te lezen, maar het zal nooit een verplichting zijn. Wonderlijk genoeg komt het toch regelmatig voor dat al eerder bekende woorden op een nieuwe manier bij je binnen komen en aansluiten bij je eigen proces.Het zelf leren opzoeken van een bepaalde tekst in de Bijbel is voor sommige deelnemers misschien nieuw. Mogelijk heb je dat nooit gepraktiseerd. Door het te proberen kan dit rechtstreeks putten uit de Bron weer nieuwe perspectieven bieden. Misschien kom je wel toevallig bij een heel andere tekst uit dan de tekst waar je naar op zoek was. Niets hoeft toevallig te zijn. Het is zeker beter je te laten raken door één zin die je tegenkomt dan om alle teksten achter elkaar op te zoeken. Voel je vrij, de retraite is vooral een tijd van niet-moeten, een tijd om je niet te laten bepalen door wat van buiten komt, maar juist door wat binnen in je weerklank vindt. Zo zul je je eigen weg vinden.

Terug

Langzaam

We komen uit een snelle wereld.De retraite is een plek waar we niet gevangen hoeven te zitten in een tijdsboei. We mogen vrij genieten van al wat er is, zonder ons te laten bepalen door de dwang van de tijd.Loslaten en de stilte haar werk laten doen, dat is de beste manier om er een mooie week van te maken. De Geest waait waar hij/zij wil. Ook buiten in de natuur, laat het maar gebeuren. Het zal je gegeven worden…

Terug

Begeleide meditatie

In de loop van de week zal er tweemaal een begeleide meditatie gegeven worden voor wie daar behoefte aan heeft.

Terug

Is zo’n retraite iets voor mij?

Redenen waarom je kunt aarzelen

Vaak vragen mensen zich af of ze wel welkom zijn op een retraite. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom ze zich dat afvragen. De een vindt zichzelf niet vroom genoeg, de ander denkt dat het ouderwets is, iets van vroeger: ‘daar doe je toch niet meer aan mee’. Weer een ander denkt dat je per se katholiek moet zijn of minstens elke week naar de kerk moet gaan, of dat je je hele ziel bloot moet leggen en daarop beoordeeld worden, of dat het alleen voor oude mensen is, of voor religieuzen, of alleen voor vrouwen…Er zijn veel redenen te vinden waarom iemand kan aarzelen. Het gebeurt zelfs dat mensen, nadat ze zich opgegeven hebben toch kriebeltjes krijgen als de datum nadert. Ze vinden het ineens eng. Toch maar afzeggen? Gelukkig kunnen we je geruststellen. Ieder die oprecht zoekende is naar een diepere verbinding met eigen leven en met de Bron daarvan, hoe je die ook zou benoemen, is van harte welkom. Natuurlijk in respect voor de stille wijze waarop deze retraite gegeven wordt. Mensen worden niet in hokjes gezet, mensen worden niet beoordeeld op hun daden, beoordeeld op hun verleden, beoordeeld in hoeverre ze godsdienstig zouden zijn. Er wordt helemaal niet geoordeeld.Onze retraites willen de gelegenheid bieden om daar waar je verlangt om je leven positief op te bouwen en zo mogelijk in religieus perspectief te zetten, een helpende hand te bieden. Dit door luisterend naar wat er in je speelt, je misschien een stapje verder te brengen. Zoals je op reis wel eens een gids nodig hebt, zo kan ook hier een gids diensten bewijzen. De hoofdpersoon op de levensreis ben je nog altijd zelf. De gids is er naar behoefte. En het geheel wordt gedragen door het gebed.sterHet is als met deze ster. De punten wijzen vijf kanten uit. Waar moet je nu heen? Als je beter kijkt, zou je in de vijfpuntige ster een mens kunnen zien, stevig geworteld en de armen wijd uitgestrekt. In het centrum van die ster klopt het hart, de ‘wegwijzer’ . Als je openstaat voor vernieuwing in je leven, dan zal de weg zich aandienen. De retraite is een hulp daarbij. Je zult anders naar huis terugkeren dan je gekomen bent.We kunnen ons voorstellen dat je, ondanks alle informatie nog steeds twijfelt of een retraite zoals wij die bieden, iets voor jou is. Misschien kunnen de volgende zinnen je helpen bij het vinden van een antwoord.

Terug

Misschien is zo’n franciscaanse stille retraite met persoonlijke begeleiding iets voor jou…

 • als je je wilt verdiepen in je innerlijke weg en in de wijze waarop je momenteel in het leven staat
 • als je daarin de verhouding tot de Bron van je bestaan ruimte wilt geven
 • als je zoekende bent, onafhankelijk van het feit of je praktiserend bent in een van de christelijke kerken
 • als je de stilte niet schuwt
 • als je je voldoende voegen kunt in het kloosterritme.

Terug

Misschien is een andere retraite geschikter…

 • als je over retraitethema’s of andere zaken graag in een groepje wilt uitwisselen van gedachten
 • als je te diep in de problemen zit waardoor momenteel de stilte voor jezelf te zwaar wordt
 • als je geen behoefte hebt aan het dagelijks begeleidingsgesprek
 • als je in deze week graag wat literatuur wilt bestuderen
 • als je inleidingen of conferenties verwacht
 • als je je niet thuis voelt in een klooster, of als je het te zwaar vindt om de gebedstijden mee te maken
 • als je van jezelf weet dat je gemakkelijk een gesprek met anderen aangaat, bijvoorbeeld op het moment waarop het je allemaal te veel wordt.

Blijf je twijfelen dan kun je daarover een mail sturen naar info@stilleretraites.nl. We zullen dan samen proberen te achterhalen of de retraite geschikt is voor je. Er worden op andere plekken ook retraites geboden die minder stil zijn, retraites waarbij meer onderling gecommuniceerd wordt. (Daar is dan zelden een dagelijks begeleidingsgesprek bij mogelijk). Klik eens op retraite.startpagina.nl of op retraite.uwpagina.nl.

Terug

Een thuisretraite

Als je niet de mogelijkheid hebt ergens in een klooster of retraitehuis een retraite te maken, dan kun je het misschien thuis doen. Zie onze pagina Thuisretraite.

Terug

Reacties op gehouden retraites, ervaringen

We hebben een aparte pagina ingericht met reacties op de retraites: Ervaringen. Ze komen niet chronologisch langs, hebben telkens een andere volgorde. Soms van een naam voorzien, andere keren anoniem. Eerder stonden deze reacties onder de naam Reacties op retraites vermeld. Nu zijn ze in een roulerend systeem opgenomen, zonder datum.

Terug

Ideeën?

Mocht je ons nog suggesties kunnen geven voor meer efficiëntie of anderszins, dan willen we die graag horen.

Terug

Meer informatie

Ons mailadres is: info@stilleretraites.nl. Gebruik bij mailtjes i.v.m. de retraites s.v.p. alleen dit e-mailadres.

Terug