Kloosters

 

De Franciscaanse Stille Retraites met persoonlijke begeleiding worden gehouden op vier locaties: het minderbroedersklooster te Megenhet trappistinnenklooster te Arnhem het clarissenklooster te Megen en het trappistinnenklooster te Brecht .
Zie ook de tabel met verschillen tussen de kloosters.
Zie Lift, Roken, dieet, meenemen voor meer praktische zaken.

Terug

Het minderbroedersklooster te Megen

Adres: Minderbroedersklooster, Kloosterstraat 6, 5366 BH Megen, gemeente Oss, 0412-465.770.

Het klooster van de minderbroeders franciscanen stamt uit de tweede helft van de zeventiende eeuw en ademt de geest van Franciscus van Assisi (±1182-1226). We hebben een kamer tussen de broeders,klooster fr zijn viermaal daags welkom bij hun Getijdengebed. Ook zitten we met hen aan dezelfde tafel. Tijdens het middagmaal kunnen we met hen van gedachten wisselen. De overige maaltijden kunnen in stilte genuttigd worden. We zullen ook een enkele keer een dienst bij de zusters clarissen meemaken.

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer

Om Megen te bereiken kun je in Oss de buurtbus nemen of de treintaxi of taxi. Op zondag gaat er geen buurtbus.

Verdere gegevens
 • Het oude minderbroedersklooster van Megen heeft zijn beperkingen: het klooster is moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers en er is geen lift. Dit terwijl de kamers op de eerste verdieping zijn. Je moet dus wel trappen kunnen lopen.
 • Alle kamers zijn eenpersoons.
 • Gelieve zelf de lakens mee te brengen. Kan dat echt niet, dan kan men, in Megen, tegen betaling van 7 euro een pakket huren. Handdoeken worden in Megen bij de franciscanen voor iedereen klaargelegd, ook als men geen lakenpakket huurt.
 • Meer informatie over het klooster van de franciscanen en over Megen en omgeving vind je op: De natuur rond Megen. Zie ook de links bij ‘contact en links‘ naar ‘onze’ retraiteplaatsen. Klik bij de link ‘Megen‘ door naar ‘kloosters’. Zie ook de hof van lof.

Terug

Het trappistinnenklooster te Arnhem

Adres: Trappistinnnenklooster Koningsoord, Johannahoeveweg 79, 6816 VG Arnhem, 026-446.48.86.
Van Arjan Broers verscheen hierover het boek ‘Ode aan Gods eenvoud’ (ISBN 978 90 5625 300 4, Valkhof Pers, €12,50).

trappistinnenklooster 200Het trappistinnenklooster (in 2009 in gebruik genomen) ligt op de grens van Arnhem en Oosterbeek, midden in de bossen. Er is daar een apart gastenverblijf. De liturgie is er wat uitgebreider dan bij de franciscanen, maar als het deelnemen aan alle gebedstijden te veel wordt, kan me wel een gebedstijd overslaan. Aan het nachtgebed nemen we niet deel, tenzij iemand dat uitdrukkelijk wil (na overleg met de begeleiding).

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer en met de auto

Vanuit Arnhem kan men, zowel met de trein als met de bus naar het station in Oosterbeek. Vanaf station Oosterbeek naar Koningsoord is het 20 minuten lopen, inclusief hellingweg. Koffers op wieltjes worden aanbevolen! Als je met de auto komt en een navigatiesysteem gebruikt, geef dan niet als einddoel het trappistinnenklooster aan: dan zou je aan de verkeerde kant van het klooster uitkomen. Geef liever als einddoel ‘Station Oosterbeek’ aan (of Johannahoeve 2 Vrijland, Millhill). Volg vanaf dit station de borden die de weg naar het trappistinnenkooster wijzen.

Verdere gegevens
 • Het klooster in Arnhem is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
 • We verblijven in het gastenkwartier. Er zijn kamers op de eerste verdieping maar ook op de begane grond, dus kunnen enkele retraitanten die geen trappen kunnen lopen op een kamer beneden logeren. Geef s.v.p. bij de inschrijving op of je hiervan gebruik moet maken.
 • We gebruiken alleen eenpersoonskamers. Dit geldt ook  voor echtparen/vrienden/of vriendinnen, het is eigen aan deze vorm van individuele retraites. Zo wordt de innerlijke stilte behoed en gewaarborgd.
 • Op elke kamer is er een eigen natte hoek. Gelieve zelf de dekbedhoes, onder-/of hoeslaken (dikke matrassen), sloop en handdoeken mee te brengen. Kan dat echt niet, dan kan men tegen betaling van 7,50 euro een pakket met handdoeken en bedlinnen ontvangen.
 • Zie ook bij de links bij ‘contact en links‘ naar ‘onze retraiteplaatsen’  (‘Trappistinnen Arnhem‘).

Terug

Het clarissenklooster te Megen

Adres: Clarastraat 2, 5366 AK Megen, gemeente Oss, telefoon 0412-462.314

Het klooster van de clarissen stamt uit 1721, en is het oudste clarissenklooster van Nederland. Het ademt de geest van Franciscus en Clara van Assisi, middeleeuwse heiligen die leefden vanuit de inspiratie van het evangelie. Er is een apart gastenverblijf. De maaltijden worden wel samen met de zusters genoten, in stilte. Vijf maal daags mogen we ons voegen in het ritme van het getijdengebed.

Bereikbaarheid met openbaar vervoer

Er is een treinverbinding met Oss, en van daaruit de buurtbus (behalve op zondag) of de regiotaxi. Ook zijn er O.V.- fietsen te huur aan de overkant van het station.

Verdere gegevens
 • Het klooster heeft geen lift, terwijl de kamers op de eerste verdieping zijn. Je moet dus wel trappen kunnen lopen.
 • Alle kamers zijn eenpersoons.
 • Graag zelf laken, dekbedovertrek, sloop en handdoeken meenemen. Eventueel is een lakenpakket (€ 6,50) en een handdoekenpakket (€ 5,–) te huur.
 • Meer informatie over dit klooster en omgeving vind je op: De natuur rond Megen. Zie ook de links bij ‘contact en links‘ naar ‘onze’ retraiteplaatsen. Klik bij de link ‘Megen‘ door naar ‘kloosters’. Daar vind je ook de site van de clarissen: www.clarissen.nl

Terug

Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth

Adres: Abdijlaan 9,  2960 Brecht, België, telefoon +32 (0)3 313 92 50

Dit klooster van de trappistinnen ligt vlak over de grens in België. De abdij werd in 1950 gesticht en bestaat nu uit circa 25 zusters. Het is een contemplatieve orde. De liturgie is vergelijkbaar met die van de zusters in Arnhem, het is dezelfde kloosterorde. Men wordt verwacht bij de belangrijkste gebedstijden (Lauden, Eucharistie, Vespers en Completen). De abdij ligt landelijk, daarom zijn er goed wandelingen te maken buiten de muren van het klooster.
Op Youtube kun je de kloosterserie van Kruispunt met zuster Gabriella van deze abdij bekijken.

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer en met de auto

Er gaat een trein naar Brecht (Noorderkempen), vanaf Antwerpen. Daar kun je opgehaald worden. Laat dit van tevoren weten. Met de auto: A16/E19 Breda – Antwerpen. Brecht ligt nog voor Antwerpen, afrit 3. De precieze route met kaart erbij zal van tevoren gestuurd worden.

Verdere gegevens
 • Het klooster in Brecht is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers i.v.m. trapjes om het klooster binnen te komen.
 • We verblijven in het gastenkwartier. Er zijn kamers op de eerste verdieping maar ook op de begane grond, dus kunnen enkele retraitanten die geen trappen kunnen lopen op een kamer beneden logeren. Geef s.v.p. bij de inschrijving op of je hiervan gebruik moet maken.
 • We gebruiken alleen eenpersoonskamers. Dit geldt ook voor echtparen/vrienden/of vriendinnen, het is eigen aan deze vorm van individuele retraites. Zo wordt de innerlijke stilte behoed en gewaarborgd.
 • De maaltijden zijn eenvoudig maar verzorgd; wel doorgeven als je vegetariër bent.
 • Elke kamer heeft een eigen wastafel. Toiletten en douches op de gang. Gelieve zelf de dekbedhoes, onder-/of hoeslaken, sloop en handdoeken mee te brengen. Kan dat echt niet, dan kan men tegen betaling van 10 euro een pakket met handdoeken en bedlinnen ontvangen.
 • Zie ook bij de links bij contact en links naar ‘onze retraiteplaatsen’  (Trappistinnen Brecht).

 

Terug

Verschillen tussen de kloosters:

Arnhem Megen Megen Brecht
trappistinnen franciscanen clarissen trappistinnen
nieuw gebouw oud gebouw oud gebouw oud gebouw
apart gastenverblijf meeleefmodel tussen de broeders apart gastenverblijf apart gastenverblijf
doucheruimte bij elke kamer eenvoudig kamertje met wastafel eenvoudige kamer met wastafel eenvoudige kamer met wastafel
meerdere lit. diensten beperkt aantal lit. diensten (4) beperkt aantal lit. diensten (5) beperkt aantal lit. diensten (4)
dagorde wat voller gunstige dagorde gunstige dagorde gunstige dagorde
stil en rustig onrustiger klooster rustig klooster rustig klooster
geen tuin (maar bos) met tuin (Hof van lof) aparte gastentuin met tuin
enkele kamers beneden geen kamers beneden geen kamers beneden enkele kamers beneden
in de bossen dijklandschap aan de Maas dijklandschap aan de Maas landelijk
alleen vegetarisch keuze voor vegetarisch alleen vegetarisch keuze voor vegetarisch

 

Terug

Lift

Geen enkele locatie heeft een lift.

Roken

In de kloosters mag binnen niet gerookt worden.

DSC_0277 (Medium)

Dieet

 • Dieten (alleen met medische indicatie). Wat voor de gezondheid echt noodzakelijk is, daar kan van harte voor gezorgd worden, maar te veel uitzonderingen maken het voor de broeders en zusters moeilijk. Het zijn maar zes dagen. Tip: Je kunt ook zelf iets noodzakelijks meenemen.
  • Maaltijden zijn in Arnhem vleesloos. Ze gebruiken wel  vis en zuivel.
  • De clarissen in Megen eten alleen vegetarisch.
  • Bij de franciscanen in Megen kan men zich opgeven voor vleesloos, al of niet vis.
 • Medisch noodzakelijke diëten dienen bij de inschrijving aangegeven te worden, en nagevraagd te worden of  het mogelijk is bij het betreffende klooster: (minderbroeders: tel. 0412-46.57.70 of franciscanen_megen@hetnet.nl; trappistinnen: 026-446.48.86 of gastenhuis@koningsoord.org

Meenemen

 • Neem, op vriendelijk, maar dringend verzoek van de zusters en broeders, je eigen linnenpakket mee:
  • sloop, onderlaken, dekbedhoes, handdoeken in Arnhem, Bij uitzondering kan een pakket worden gehuurd voor 7,50.
  • lakens en sloop bij de broeders in Megen. Bij uitzondering kan een pakket worden gehuurd voor 7,00.
  • Bij de clarissen in Megen zelf laken, dekbedovertrek, sloop en handdoeken meenemen.
  • Bij uitzondering  is er een lakenpakket (€6,50) en een handdoekenpakket (€5,–) te huur.
 • Neem je eigen bijbel mee, al ligt op alle kamers een bijbel die gebruikt mag worden.
 • Neem een schrift mee om aantekeningen te maken, eventueel tekenpapier en kleurtjes als je dat wilt gebruiken.
 • Neem (in na- en voorjaar) een warme trui mee, want in kloosters is het soms wat kil.
 • Neem een wekker mee als je niet uit jezelf wakker wordt.

 

62c

Terug